THE SECRET

Monday, March 19, 2007

De kunst van zakendoen is de kunst van relaties onderhouden

Zou je niet liever zakendoen met iemand die je kent en die je leuk vindt dan met iemand die je niet kent en die je niet mag? Als dat het geval is, is het zo dat hoe meer vrienden en kennissen je hebt je ook meer business zult hebben? Hoe krijg je meer vrienden en kennissen? Netwerken is de sleutel.

De kunst van netwerken is de cruciale vaardigheid voor je verkoopcarrière. Door te netwerken stijgt de mogelijkheid dat mensen je aanbevelen.

Netwerken gaat niet over het gebruiken van mensen. In feite is het juist het tegenovergestelde. Het gaat om het vormen van diepe en langdurige relaties, die misschien ook kunnen helpen om je doelen te bereiken. En de beste manier om te krijgen wat jij wilt is om hen te helpen met wat zij willen.

Soms lopen mensen rond op meetings met een zak vol visitekaartjes en geven ze die aan iedereen die ze maar wil aannemen. Deze mensen lopen rond, introduceren zichzelf, wisselen kaartjes uit en lopen naar de volgende. Hoeveel voordeel halen ze er echt uit door vijf minuten te praten met iedereen die ze tegenkomen? Het probleem is dat veel mensen eigelijk niet veel tijd willen steken in nieuwe relaties.

De andere kant is dat op deze meetings mensen blijven hangen bij degenen die ze al kennen. Ze zouden in die tijd net zo goed wat nieuwe mensen kunnen ontmoeten.

Als je nieuwe mensen ontmoet moet je vooral interesse in hen en in hun carrière tonen en kijken of je hen kan helpen. Zo kweek je vertrouwen en dat is de basis van een langdurige relatie. Niet iedereen die jij hulp aanbiedt kan ook jou tegelijkertijd helpen. Maar hier komt vertrouwen om de hoek kijken. Wie weet waar en wanneer jouw weldaden terugkomen. Misschien uit een onverwachte hoek. Je zult zien dat deze instelling uiteindelijk veel zal opleveren.

Dit artikel is een vertaling en bewerking van Hector Cadena. http://www.hectorcadena.com

No comments: