THE SECRET

Sunday, April 01, 2007

Vrienden verliezen door netwerkmarketing

Vaak gaan vrienden en werk niet samen. Als de beste vrienden samen gaan werken gaat het nogal eens mis. Als ze samen in zaken gaan gaat het nog vaker mis. Dit komt waarschijnlijk doordat er op het werk en in zaken ineens andere regels gelden om met elkaar om te gaan. In de vriendschap gelden andere regels. Men moet zich daar bewust van zijn anders komen er problemen. Aan de andere kant kun je juist op het werk en in zaken heel goed nieuwe vrienden maken. Ik denk dat het in dat geval al duidelijk was hoe je op het werk of in zaken met elkaar omgaat en dat dat daarna niet verandert. De vriendschap werkt buiten het werk om ook goed.

In netwerkmarketing is het niet anders, misschien zijn de problemen wel nog ernstiger. In netwerkmarketing gaan mensen juist op zoek naar vrienden om ze in hun zaken te betrekken. Vaak wordt dan vergeten dat men in zaken gewoon anders met elkaar omgaat. De netwerkmarketeers zitten bovendien vaak vol verwachtingen wat betreft hun vrienden. Dan is het al geen zuivere koffie meer. Men kan (en moet waarschijnlijk) vrienden vertellen waar men mee bezig is. Maar hoge verwachtingen werken eerder averechts. Een oude vriendschap kan het zwaar te verduren krijgen als iemand het idee krijgt dat hij er alleen maar is voor het gewin van de ander. Andersom kan het ook voorkomen dat zodra iemand hoort dat bijvoorbeeld haar vriendin met netwerkmarketing bezig is, dat ze dan alles zal doen om haar ervan af te houden en als dat niet lukt de vriendschap opgeven.

Wat ik overigens meemaak is dat het met de gebroken vriendschappen meestal (eigenlijk altijd) wel weer goed komt en dat men door de ervaringen gegroeid is en dat men elkaar beter begrijpt en de vriendschap dieper geworden is.

Het is waar dat ik dat meegemaakt heb. Maar nu ikzelf nog. Ik heb ruzie gemaakt met twee oude vrienden en ik ben eigenwijs en wil ze laten stikken. Maar mischien is nu toch wel de tijd gekomen om het maar eens goed te maken.

No comments: