THE SECRET

Wednesday, August 29, 2007

Praat met vreemden

1. Relaties verwerven: Netwerken gaat over relaties verwerven. Als je een contact omzet in een zakelijke relatie heb je zakelijke referenties.

2. Geef geen visitekaartje. Visitekaartjes uitdelen is geen netwerken. Geef je kaartje alleen als er om gevraagd wordt. Dat betekent namelijk dat de persoon in je geïnteresseerd is. Hij zal je kaartje niet zo snel weggooien.

3. Wees geïnteresseerd voordat je interessant bent. Het gaat niet allemaal om jou. Mensen zullen zich eerder met jou verbinden als je geïnteresseerd bent in hen en in hun zaken, hun issues en hun succes.

4. Stel vragen. Iedereen houdt ervan om over zichzelf te praten. Open vragen stellen is een goed manier om te leren en om je te verbinden met de ander.

5.Wees authentiek. Wees jezelf. Wees echt als je vragen stelt en als je luistert.

6. Wees positief. Leg het accent op het positieve. Klagen sluit je af.

7. Wees goed belezen. Als je over nieuwsfeiten kunt vertellen of over bestsellers kunt praten, kan dat een goede start zijn voor een gesprek, vooral bij een nieuw contact.

8. Wees behulpzaam, luister en geef tips. Bied aan om te helpen.

9. Het gaat erom wie jou kent, niet om wie jij kent. Introduceer jezelf bij anderen.

10. Wees aanwezig. Zorg dat er een indruk blijft hangen. doe dit bijvoorbeeld door de manier waarop je je kleedt, de manier waarop je praat, handenschudt en je door de ruimte begeeft. Draag een interessant (en gepast) kledingstuk of een opvallend accessoire. Dit kan het begin van een gesprek zijn en kan ervoor zorgen dat men zich jou herinnert.

11. Gebruik onberispelijke taal, articuleer goed en denk na voordat je iets zegt.

12. Blijf niet plakken, loop rond, praat niet slechts met één persoon of met je vrienden op een netwerkbijeenkomst. Ga naar anderen en introduceer jezelf. Speciaal als dit moeilijk voor je is.

13. Gebruik een strategie om weg te gaan als iemand bij jou blijft plakken, bijvoorbeeld: "Ik wil even daar, met die en die gaan praten. ga je even mee, dan zal ik je voorstellen."

14. Doe aan follow-up. Stuur binnen korte tijd een e-mail met een herinnering aan een topic.

15. Blijf verbonden. Stuur bijvoorbeeld een link naar een interessante website. Je weet wat voor je contact interessant is als je goed geluisterd hebt.


En natuurlijk weet je wat je moet zeggen op de vraag: "Wat doe je?"

No comments: