THE SECRET

Monday, February 12, 2007

MLM

Het volgende artikel is een verkorte vertaling van een artikel van Ismael D. Tabije. Ik vind dat hij kort door de bocht gaat met het stellen wat legaal is en wat niet. Hij maakt de verwarring met dit artikel niet echt minder. Maar mensen kunnen wel zien wat er zoal speelt in Multi Level Marketing.

MLM (Multi Level Marketing) is een ondernemingssysteem dat de nadruk legt op het recruteren van nieuwe mensen.
In typisch MLM of netwerkmarketing krijgt een vertegenwoordiger betaald over zijn eigen verkopen en over de verkopen van de mensen die hij in de business gebracht heeft.
In legaal MLM wordt commissie betaald over de producten en diensten die afgenomen zijn. Het mag niet alleen over recruteren gaan.
MLM heeft een imagoprobleem omdat legale en illegale bedrijven moeilijk uit elkaar te houden zijn. Een piramidespel gaat alleen over de uitwisseling van geld zonder dat er een product of dienst verhandeld wordt (illegaal). Ponzi is een frauduleus investeringssysteem, met hoge inlegkosten, dat abnormaal hoge verdiensten betaalt aan de investeerders, meer dan dat het gaat om echte zaken. (illegaal)

De meeste van deze systemen maken gebruik van de verwarring tussen echte business en ingewikkelde maar overtuigende geldmakende scams. Het essentiele idee achter iedere scam is dat het individu slechts één keer betaalt. Er wordt aan hem beloofd geld te ontvangen uit de inkomsten van anderen. MLM scams hebben meestal uitgebreid marketing materiaal, zoals audio/video tapes, met getuigenissen van mensen over hoeveel ze verdiend hebben. Het is duidelijk dat hier alleen maar enkelen de winnaar zijn. De mensen onderaan de piramide zullen geen nieuwelingen meer kunnen vinden. Veel van zulke scams hebben valse referenties, getuigenissen en informatie. Deze scams zijn erg schadelijk geweest voor legale MLM-bedrijven.

Om illegale MLM te vermijden moet je uitkijken voor hoge instappkosten. Als het bedrijf geld schijnt te maken door alleen recruteren is het waarschijnlijk allemaal bluf. Makkelijk is het om even te informeren of het bedrijf ingeschreven is bij de Kamer van Koophandel en een BTW-nummer heeft.

No comments: